• 0.JPG
  • 1 Jaycee.JPG
  • 4blos.JPG
  • 5 a.JPG
  • 6 a.JPG
  • 006.JPG
  • 8vissen.JPG
  • 0011.JPG
  • 0013.JPG
  • 977.JPG
  • anna.jpg
  • B1.jpg
  • Blossom Gioya.jpg
  • DSC_0058.JPG
  • DSC_0307.JPG
  • NQQS5875.JPG

De Drentsche Patrijshond


Het ras is in de 16e eeuw ontstaan uit de Spioenen ook wel spanjoelen genoemd.
Dit waren staande honden die vanuit Spanje via Frankrijk naar ons land kwamen.
Deze hond werd gebruikt voor het jagen op hoenders, fazanten en patrijzen.
Op oude schilderijen uit de 17 en 18 eeuw kom je daar wel een afbeelding van tegen, maar in de literatuur is er heel weinig uit die tijd te vinden.

Een spioenhond.


De Drentsche Patrijshond werd vroeger bij de boeren in het oosten van Nederland gehouden en vooral in Drenthe. Hij diende daar als gezinshond, als erfhond en hij ging met de boer mee op jacht om voedsel te vinden voor het gezin.
De honden zijn raszuiver gebleven omdat Drenthe toen tamelijk geïsoleerd was in Nederland.
Ook hadden boeren/jagers weinig geld om een andere jagende hond te kopen, en hadden ze nu een “alles in een” hond.
De jagers waren er toen wel van overtuigd dat je als je de Drent met vreemde honden zou kruisen de kwaliteit van deze hond verloren zou gaan.

Op 15 mei 1943 is het ras door de raad van beheer erkend en op 5 juni 1948 is de vereniging van de Drentsche Patrijshond opgericht.
We bestaan dus al vele jaren en in 2013 is dat 65 jaar.

In het begin had het ras 2 types, Het Nimrodtype (smalle kop) met de bekende reu Nimrod van de heer Schuiling uit Eext, en het Clovistype (bredere kop)de bekende reu Eros van Biljoen. Tegenwoordig zijn deze twee lijnen in elkaar opgegaan. Soms zie je nog wel eens een Drent lopen met een trekje van een van deze lijnen.

De kenmerken van het ras "de Drentsche Patrijshond" zijn;
Schouderhoogte is tussen de 55 cm - 63 cm.
Gewicht is tussen de 25kilo - 35 kilo.
Vacht is half lang, wit met bruine platen.
Staart is goed behaard en bossig.
Ovaalvormige amberkleurige ogen.
Oren zijn egaal bruin net als rond de ogen.
Oren zijn hoog aangezet.

De Drentsche Patrijshond als jachthond.

De Drentsche Patrijshond ook wel liefdevol “Drent” genoemd is een voorstaande jachthond.Dit wil zeggen dat hij het wild aanwijst met zijn neus.Het is een uitstekende jachthond en kan goed apporteren.Een hond die jaagt onder het geweer, dit wilt zeggen dat hij in de buurt van de jager blijft. Zo'n 20 a 30 meter vooruit.Het is een allround jachthond die geschikt is zowel “voor” als “na” het schot.Bij het werk voor het schot wil dat zeggen; in het veldwerk jaagt de hond onder het geweer en zoekt op het terrein naar wild. Als hij het in zijn neus krijgt (verwaaiing) dan staat hij muurvast op een afstand te wachten totdat de jager nadert. Meestal tilt hij hierbij een voorpoot op. Zolang de hond zo staat (drukken) zal het wild niet vluchten. Zijn neus wijst (aanwijzen) in de richting van het wild.Als de jager dichterbij komt en een commando geeft jaagt de hond het wild op (uit stoten).  Als de jager dan heeft geschoten dan haalt (apporteren) hij de prooi op.

De Drent is zacht in de bek, dit wil zeggen dat bij het ophalen van de prooi hij het alleen maar in de bek meedraagt en niet doorbijt in de prooi. Ook schudt hij de prooi niet dood, althans dat mag hij niet doen.

Het kan dus zijn dat ook als u niet met de hond jaagt hij wel eens een levend of dood dier (prooi) bij u brengt. Ook hier gebeurt het met enige regelmaat dat Luna met een eend of duif binnen komt. Zij is zo zacht in de bek dat we de beestjes achter ons huis na het goed onderzocht te hebben weer vrij kunnen laten. Dat zit in hun aard en daarom moet u de hond hiervoor prijzen en nooit straffen.
Een Drent ziet elk vogeltje, egeltje of konijntje en staat meteen in de houding.

Luna brengt een eend thuis. Die laten we los en vliegt weer weg
Jaycee aporteerd een duif met 3 maanden.

Blossom komt netjes de gans brengen.

Nogmaals Blossom dit dit heel leuk vind om te doen.

Ook Gioya heeft geen moeite met de gans die ze komt brengen.

Voor Jaycee iets te groot en iets te zwaar.

Regelmatig komt het voor dat er een beest wordt aangereden op de weg langs ons huis. Dit mogen ze oppakken en mee nemen naar huis. Blossom vond een duif en we hebben even gekeken wat Jaycee ermee ging doen. Ze was erg trots.
Als u dit niet leuk vindt dan is een jachthond misschien niets voor u en kunt u beter kijken voor een ras wat beter bij u past.

Als u besluit met uw hond een jachttraining te gaan volgen begin dan het liefst meteen met een puppy jachttraining. Op zo’n training van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging leert de jonge hond kennis maken met een goed opgebouwd programma. Dat uitgebreid wordt met speelse oefeningen. Er wordt o.a. met dummy’s gewerkt. Deze worden verstopt of weggegooid ook wordt de pup geleerd te zwemmen en gaat het met echt wild beginnen om de geur te herkennen. Ook wordt er tijdens de training met een klappertjes pistool gewerkt. Om aan het schot te wennen.
Probeer informatie in te winnen en ga daar ook eens kijken. Er zijn verschillende manieren van trainen en het moet wel bij u passen.

Gaat u met uw Drent een jachttraining volgen, via het KNJV kunt u informatie opvragen waar in de buurt bij u een training wordt gegeven.
Misschien wel leuk om daar eens te gaan kijken. Ook gebeurt er bij de vereniging het nodige.
Informatie kunt u op www.drentschepatrijshond.org vinden.

Karakter van de Drent.

Drenten hebben een zachtaardig karakter, zijn goedmoedig maar zijn zeker geen doetjes. Ze zijn intelligent en werkwillig, nieuwsgierig, attent en waaks. Zijn doordouwers, niet agressief en maar staan hun mannetje. Een Drent is van nature niet gehoorzaam maar wel gericht op zijn baas. Het is zeker geen allemans vriend en zal eerst de kat uit de boom kijken. Hij is zeer trouw aan zijn baas en gaat voor hem door het vuur. Ze zijn ook graag in de buurt van de baas. Aanhankelijk naar de baas en de rest van de leden van het gezin.
Het contact en alles eromheen is erg belangrijk voor de hond. Bij een wandeling is hij op de baas gericht en houdt hij u constant in de gaten. Hij kijkt regelmatig even om waar u bent.
Een Drent is een uitstekende gezinshond en hij wil graag deel uitmaken van het gezin. Het is een echte kindervriend.


Luna los lopend tussen onze kippen.

Een Drent heeft wel veel beweging en uitdaging nodig o.a. lange wandelingen, fietsen, apporteren en zwemmen. Krijgt hij die niet en zit hij de hele dag thuis of in een kennel zal hij vervelend in huis gaan worden. Dit ras is zeker niet geschikt om langdurig in een kennel opgesloten te worden. Hij kwijnt dan weg en is dood ongelukkig.

Omdat het een jachthond is zal hij consequent moeten worden opgevoed.
Hij leert snel maar u moet wel consequent zijn. Hoe duidelijker u bent naar de hond toe, des te stabieler en evenwichtiger wordt uw band met de hond en respecteert hij u als roedelleider.

De Drent heeft een zacht karakter en moet met zachte hand worden opgevoed. Op het juiste moment corrigeren en nooit onder dwang iets leren, want dat werk tegengesteld. Door zijn zachte karakter is parforce dressuur uit den boze. Parforce is een training waarbij met harde hand de hond iets geleerd word. Een Drent is daar te gevoelig voor en zal veranderen in een angstige hond of nog erger.
Ze kunnen erg eigenwijs zijn maar ook zijn ze geduldig en hebben ze humor.

De Drent is als waakhond een goede hond. Zo lief als hij voor zijn roedel is, zo attent zal hij op vreemde mensen zijn. Hij zal aanslaan als er vreemde bij je deur komen en het huis bewaken als u er niet bent. Dit zal na een jaar of 2 gaan gebeuren.
Een Drent is laat volwassen. Tot die tijd moet hij met veel liefde opgevoed worden.
Een Drent is slim en zal gebruik van je maken als je binnen je gezin niet op een lijn zit met de opvoeding. Met een vertederend gezicht zal hij proberen iedereen voor zich te winnen.

Goed gedrag dus belonen en verkeerd gedrag negeren en met woorden corrigeren.