• 0.JPG
  • 1 Jaycee.JPG
  • 4blos.JPG
  • 5 a.JPG
  • 6 a.JPG
  • 006.JPG
  • 8vissen.JPG
  • 0011.JPG
  • 0013.JPG
  • 977.JPG
  • anna.jpg
  • B1.jpg
  • Blossom Gioya.jpg
  • DSC_0058.JPG
  • DSC_0307.JPG
  • NQQS5875.JPG

De Tentoonstelling

Wij gaan niet meer naar een tentoonstelling. Reden is dat de sfeer heel erg veranderd is zodat het niet meer een ontspanne en leuke bezigheid is en dat de keurmeesters niet meer eerlijk keuren, Daarbij komt dat een dagje naar een show heel erg duur is geworden. Al met al reden voor ons om dit stukje vaarwel te zeggen.

Het lopen van een tentoonstelli was vroeger een leuke & gezellige maar ook een intensieve bezigheid. De dag begint soms al met vroeg opstaan en dan naar de plek rijden waar de show is. Als u binnen bent is kan het enige tijd duren voordat u aan de beurt bent.

Een stoeltje, wat te eten en te drinken meenemen is erg handig. Neem voor de hond zijn kleedje mee, een waterbak en beloningsbrokjes voor in de ring. Ook kan een eigen bench gemakkelijk zijn omdat er niet op elke show genoeg benches zijn en soms helemaal niet. Een wat kortere riem is ook handig en niet vergeten een veiligheidsspeld voor het nummer aan de kleding vast te maken. Een prikketting als halsband is verboden.

Voor veel eigenaren zal het misschien de eerste keer zijn dat u in zo’n ring staat.
Daarom hier wat tips om het zo leuk mogelijk te maken voor de hond en uzelf.

Het voorbrengen.
Het voorbrengen is het op de goede manier laten zien van uw hondje.
U krijgt een eigen nummer en op volgorde van de nummers wordt uw hondje door de keurmeester gekeurd.
Het meeste van de tijd dat u in de ring staat krijgt uw hondje bijna geen aandacht van de keurmeester. Maar ook al ben u niet aan de beurt zorg dat uw hondje zich wel gedraagt. De keurmeester registreert bijna alles en zal het zeker meenemen in zijn beoordeling van uw hondje. Zorg dat u samen met uw hond een positieve indruk maakt op de keurmeester. Zorg ervoor dat uw hondje niet tegen de keurmeester opspringt.
Het echte keuren van uw hondje duurt ongeveer 10 minuten en bestaat uit de volgende verschillende onderdelen.

De keurmeester zet alle honden in de klasse naast elkaar.

Keurmeester Dhr Schepers maakt kennis met Blossom

Het lopen.
De Drentsche Patrijshond is een middel groot ras dat houdt in dat er iets harder gelopen moet worden.  De keurmeester wil graag dat u een rondje loopt met de hond in draf en vraagt u dan nog een keer van hem af te lopen en weer naar hem toe te lopen. Op deze manier kan hij het gangwerk van de goed beoordelen.
Er moet in draf gelopen worden want dan kan de keurmeester het beste zien hoe de Drent loopt. Een goede bouw is daarvoor een voorwaarde.
Draf betekent dat aan een kant van de hond de benen tegelijk naar elkaar toe gaan en weer van elkaar af. De achterpoot wordt op dezelfde plek gezet waar de voorpoot net weg is. Als u te langzaam loopt dan gaat de hond in telgang. Dat wil zeggen dat aan een zijde van de hond de voor en achterpoot tegelijk naar voren of naar achteren gaan.
Gaat u te hard dan gaat de hond in galop of te wel springen.
Het lijkt zo moeilijk maar in werkelijkheid is het niet moeilijk. Zorg ervoor dat uw hondje niet springt of in de riem bijt, een goede snelheid is hiervoor een goede voorwaarde.


Marry met Blossom op een show aan het lopen.

Tonen van het gebit.

De keurmeester kijkt ook naar de stand van de tanden, of de hond een schaargebit heeft en of het gebit compleet is. Vraag aan mensen of zij dit ook willen doen bij uw hondje. Begin met de lippen om die met zachte hand omhoog te tillen. Wij zeggen er ook bij "even kijken" het kan ook handig zijn als u later bij de dierenarts komt met uw hond.

Keurmeester Dhr. Hochstenbach kijkt naar het gebit van Blossom.

Staan en betasten.
Tijdens het “staan van de hond” wordt meestal het verslag geschreven ondertussen blijft de keurmeester ook naar de hond kijken.
De Drent wordt niet neergezet, dat wilt zeggen dat u niet de voeten in stand zet en de staart omhoog houdt. Ook betast de keurmeester uw hond om te zien hoe de bouw is. Hij voelt aan de schouders, borstdiepte, ribben, rug en staartaanzet, achterbenen en de staart. U kunt het met de pup goed oefenen om te vragen of mensen dat ook willen doen bij uw hondje. Zorg dat uw hondje niet gaat zitten of liggen en als hij dat wel doet probeer hem dan met praten en een zachte hand hem te laten staan door een paar passen te gaan lopen en het weer voor de keurmeester te laten staan.


Keurmeester Mevr. Eekman-Lampio betast Blossom. 

Keurmeester mevr Reeskamp-Blok betast de achterkant en staart van Blossom.  

Het staan en laten zien van Blossom voor keurmeester dhr Doedijns.

Als u gaat showen zorg dan dat uw hondje er perfect uitziet. Niet de hond wassen vlak voor een show omdat de vacht anders niet zo vlak ligt als dat hij zou moeten zijn. Zorg ervoor dat er geen klitten zijn en dat de hond niet stinkt.
Zorg er ook voor dat er geen kleding stukken tegen de hond zijn kop kunnen komen tijdens het lopen en dat u schoenen aan heeft waarop u enkele rondjes kunt rennen.

Clubmatch.

Elk jaar is er een clubmatch. Een leuke dag met heel veel Drenten.
Het gebeurt al jaren in de maand juni in Barneveld. U kunt er met de pup al aan meedoen vanaf 4 maanden.
Een leuke en goede ervaring in een leuke gezellige omgeving.

Op 4 juni 2011 in Barneveld werd Blossom tot de "beste pup" door keurmeester dhr Arxhoek.


BOB -Best Of Breed - Beste van het ras.
Op een tentoonstelling worden de reuen altijd eerst gekeurd, daarna de teven. Aan het eind wordt van elke klasse de beste reu gekozen. Alle nummers 1 van elk klasse komen als zij een Uitstekend hebben gehaald weer in de ring. De keurmeester laat de honden weer even lopen en bekijkt ze nogmaals, waarna hij tot plaatsen overgaat. De nummer 1 krijgt het CAC en eventueel het CACIB (dit zijn kampioensprijzen) op zijn naam.

De nummer 2 uit de zelfde klasse waaruit de nummer 1 kwam mag bij de andere honden in de ring komen om mee te doen voor de plaatsing van nummer 2. Deze hond krijgt het reserve CAC en eventueel het reserve CACIB. Niet op elke tentoonstelling wordt er een CACIB uitgedeeld.
Dit zelfde gebeurt ook bij de teven.

Tot slot wordt de beste van het ras (B.O.B.) gekozen. De beste reu en de beste teef komen samen in de ring en de keurmeester kiest de beste van het ras dus de B.O.B. Degene die B.O.B. is komt op het eind van de dag uit in de erering. Tijdens die erekeuringen strijden de beste honden van elk ras per rasgroep tegen elkaar om beste van hun groep te worden. De beste van alle rasgroepen strijden later weer tegen elkaar om beste van de gehele tentoonstelling te worden.
Op 04-10-2014 Zwolle Openklasse 1e U B.O.B hiermee kreeg ze haar 3e punt voor het Nederlandskampioenschap.

Te behalen titels in Nederland.
Nederlands Jeugd Kampioen; U moet 3 maal een 1e plaats behalen met een U onder 2 verschillende door ons ras erkenden keurmeesters. Na het behalen en het registreren ( dit moet u zelf doen en betalen) van het Nederlands Jeugdkampioenschap ontvangt de hond automatisch 1 CAC die weer mee telt voor het Nederlands Kampioenschap.

Met 13 maanden werd ze  Nederlands Jeugd Kampioen 2011


Nederlands Kampioen; U moet 4 CAC punten hebben behaald onder 2 verschillende door ons ras erkende keurmeesters. Een CAC punt haalt u als uw hond beste teef of reu wordt. Een reserve CAC punt haalt u als uw hond 2e wordt. Slechts 1 CAC punt voor deze kampioenstitel mag bestaan uit 4 res. CAC’s.



Op 4 jarige leeftijd is Blossom Nedelandskampioen geworden in 2014 en dan krijg je het certificaat en betaal je voor het kampioensschapskruisje.


Jeugdwinner; Deze is alleen te behalen op De Winner in Amsterdam en de hond moet uitkomen in de jeugdklasse. De beste teef en de beste reu wordt in de jeugdklasse gekozen en deze krijgen beiden, mits ze uitmuntend hebben behaald, de titel Jeugdwinner.

Winner; Deze is ook alleen te behalen op de Winner in Amsterdam, beste teef en de beste reu worden gekozen en beiden krijgen, mits zij een uitmuntend hebben behaald, de titel Winner en krijgen twee CAC punten voor het Nederlands Kampioenschap.

Nederlands veteranen kampioen; U moet 3 maal een 1e plaats behalen met een U onder 2 verschillende door ons ras erkende keurmeesters. Na het behalen en het registeren ( dit moet u zelf doen en betalen) wordt uw hond Nederlands veteranen kampioen.

Klasse Indeling
Baby klasse 4 tot 6 maanden
Puppy klasse 6 tot 9 maanden
Jeugd klasse 9 tot 18 maanden
Jonge Honden klasse 15 tot 24 maanden
Open klasse Vanaf 15 maanden
Gebruikshonden klasse Vanaf 15 maanden
Kampioens klasse Vanaf 15 maanden
Veteranen klasse Vanaf 8 jaar
Fokkers klasse Vanaf 9 maanden, door exposant gefokt.

24 september 2011 behaalt Blossom 11 maanden oud in Maastricht het Res CAC
Hier op de foto met Kampioen Flora Haidy Fan't Patrijzen Bos met eigenaar Wietze Klijnstra.
Omdat Flora al kampioen was kreeg Blossom haar eerste volle punt voor het Nederlands kampioenschap.
Op 12-05-2012 Dortmund Openklasse 1e U Hier werd ze VDH-Frühjahrs-sieger 2013.

Op 01-11-2014 Bleiswijk / Rijswijk Openklasse 1e U Beste teef kreeg ze haar 4e punt en hierdoor werd Blossom Nederlandskampioen.

Je hebt altijd "speciale"shows zo heb je de Winner in Amsterdam waar je dubbele punten kan halen. Ook is er een keer in de twee jaar een jachthondenshow. Dze wordt de laatste jaren gehouden op complex Papendal en daar zijn ook fokkerij klasse en fokkerskklassen. Dit heb je ook op de clubmatch.
In 2016 hebben we mee gedaan op de jachthondenshow in Papendal. Wij werden tweede in de fokkerij klassen totaal overdonderd staan Richard en ik dan ook op de foto.